Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Mit kell hozni a stresszmenedzsment tréning és túrára?

Stresszmenedzsment képzéseinket túrákkal is összekötjük.
Adódik a kérdés.
Mit kell hozni a gyalogtúrákra, a hótalpas túrákra, hogyan öltözz?
Mit kell hozni, hogyan célszerű jönni a téli túrákra?
Mit kell hozni, és hogyan kell öltözni a raftingra?
 
Nézzük sorban. 
Hozzatok fejlámpát és láthatósági mellényt, feltöltött telefont. Reméljük ezt feleslegesen (!) cipeltettük veletek. Úgy intézzük, hogy NE legyen rá szükség. Azt szeretnénk, hogy azt mondjátok, kár volt hozni. 

Vigyázz arra, hogy feleslegesen semmit ne pakolj, ne legyen indokolatlanul nehéz a (1.) hátizsák. (Hótalpas túrák esetén a hátizsák legyen legalább 60 literes vagy olyan, amire fel tudod kötni a hótalpakat). 
A felesleges cipelésnél is nagyobb gond, ha nem hozunk valamit, amire tényleg szükség van. 

A hőmérséklet durván 180 méterenként 1 fokot esik, és a hőérzetet csökkenti a szél, pláne az erős szél. 
Még nyáron is, de ősztől tavaszig mindenképpen szükség van legalább a hátizsákban, de jó eséllyel rajtad: 
2. sapkára,
3. sálra, (a csősál szuper), 
4. kesztyűre, ősztől tavaszig át nem ázó vagy akár két pár kesztyűre, amit egymásra tudsz húzni. 

Folytassuk az öltözködéssel: 
A hegyen felfelé menetben a pamut nem jó barát, felfelé jövetben beleizzadsz. Felfelé a lélegző öltözetek, a
5. "lélegző", magyarán hőt , ill. izzadtságot áteresztő polyamid pólók, ha pedig az UV-sugárzásra is figyelsz, akkor a hosszú ujjú pólók a jók. 
 
A hőmérséklet függvényében válassz nadrágot, nyárra is javasoljuk a 6. hosszú szárú nadrágot, mivel a lábad leég az erős UV-sugárzástól. A nadrág legyen kényelmes guggoláskor is. A szűk farmert felejtsd el (és otthon), a jó nadrág a túranadrág, télen az ún. softshell anyag a legjobb. A farmernél az egyszerű melegítő nadrág is jobb, felőlünk lehet zizegős vagy a mackónadrág is a nadrág, csak tudj benne lépni, guggolni kényelmesen. 
7. Pulóver
8. Széldzseki

9. Nem gyűrűdő zokni
10. (Ideálisan lélegző) dzseki, kabát
És térjünk vissza a hátizsákhoz. Kell mindenkinek (1.) külön hátizsák.  Tehát ne egy hátizsákot hozzatok, amit Anya és Apa felváltva cipel. Hölgyek, ne a pároddal hozasd mindkettőtök cuccát. 


A hegyen fontosak az alábbiak:

napszemüveg (UV-szűrős)
élelmiszer és ital visszazárható csomagolással. Termoszban meleg ital, legalább másfél, de inkább 2 liter és indulás előtt igyál sokat (rengeteget), töltsd fel magad folyadékkal, max. az első 90 percben 9-szer fogsz pisilni. Az alkoholt kérjük nélkülözni, tilos. 
- 30-as, de inkább 50-es faktorszámú naptej. (Fiúk növesszetek bajszot! Komoly. Ha nem akarod a felső ajkadat naptejjel kenceficézni, ami az izzadtság miatt egy idő után a szádba folyhat, akkor szuperjó a bajusz, ugyanis a szád feletti rész fog a legjobban leégni, az orrunkat, arcunkat jól tudjuk naptejjel védeni)
- legalább baseball-sapka, ennél jobb a nyakat is védő vitorlás vagy légiós sapka és (pláne télen) legyen nálad a fület is takaró sapka!

ragtapasz, ha valakinek a sarka, lába érzékenyebb
- gyógyszer, inzulin, szőlőcukor - ha szükséges
wc-papír, papír-zsebkendő, hölgyeknek egyebek
túrabakancs, alatta (lásd 9.) JÓ zokni, ami legyen passzentos. A Decathlonban nagyon "profi" zoknik vannak, mindenféle high-tech anyagokból. A pamut és a "poliamid" keveréke egész nyerő, nem gyűrődik, nem lesz vízhólyagod.
A lényeg. Jó bakanccsal, jó zoknival és erősen bekötött cipőfűzővel érd el, hogy NE csússzon a lábad a cipőn belül, ne gyűrődjön a zokni. Egy vízhólyag kiütheti a többi túranapodat.
- Még egyszer leírjuk, hogy ne legyen a hiánya miatt konfliktus: a túrabakancs kötelező. (
Bokaficamot előzhetsz meg azzal, hogy a lábadat fixen tartó, korábban már viselt, magas szárú túrabakancsot viselsz)
- hasznos a kerékpározáshoz, kondizáshoz használt kesztyű is

túrabot (ha nincs és jelzed előre, tudsz tőlünk bérelni, 310 Ft/nap díj mellett, de 10-20 évig kitart, 10 túra esetén már jobban megéri, ha veszel magadnak a Decathlonban) 
- A póló felett is javasolt a "lélegző", réteges öltözködés, lélegző aláöltözet, lélegző pulóver, lélegző softshell kabát..... vagy ebből az, amivel még nem olvadsz el felfelé menet

- Hozzál TARTALÉK pólót, inget, hogy lefelé jövetben ne fázz. 
dohányzóknak egy, a csikkek tárolására használható visszazárható üvegpalack vagy profi szelence 

 

Ha felfelé haladunk, a combnak, fenéknek, vádlinak, a csípő táji izmoknak segítünk a túrabotokkal, völgymenetben pedig FŐLEG a térdünknek, a csípő ízületünknek és a combunknak. Használatával megelőzhetjük az ízületi kopásokat. Órási különbséget jelent, hogy két lábon állunk vagy a bot segítségével "kicsit vissza tudunk evolúciós értelemben mászni a fára", azaz több helyen támaszkodunk a talajon. A túrabot (állítólag) 16%-ot csökkent a térd terhelésén. A 16%-ot kis jóindulattal elhisszük, bár nyilván testtartástól, tereptől, súlytól, bothasználattól függ, hogy konkrétan egy személynek mennyit segít. Valójában lényegtelen, hogy 14,36 vagy 23% a térdterhelés-csökkentés, érezzük, érzed majd, hogy RENGETEGET számít, akinek már van izületi kopása, annak nem 16%-ot segít, hanem 61%-ot és lefelé jövetben pedig "millió százalékot" Aztán. Túrabottal biztonságosabb menni, jobb a lépésbiztonságunk, javul az egyensúlyérzetünk és a bokánk mérhetetlenül kevésbé fárad el, nem a talp és a boka kis izmaival kell mindent korrigálni. Sőt, bottal túrázva még a tartásunk is jobb, és ha egyenesebb a hátunk, mélyebbeket tudunk a fent egyre ritkább levegőből venni, így több oxigénhez jutunk.

Milyen túrabotot vegyél?
A túrabot kihúzva legyen minél erősebb, stabilabb, külön szuper és lefelé jövetben ér kincset, ha a bot hosszú, 130-140 centinél többre is állítható. Felmenethez az a jó, ha a bot fogása közben az alkarod a botra merőleges vagy picit kisebb, mint derékszöget zár be. Lefelé viszont jó ha akkora a bot, hogy a melledig ér melléd állítva. 
A túrabot legyen könnyű és a markolatnak legyen kényelmes a fogása. Végül. Minél szélesebb és hosszabb a túrabot feje, annál jobb lesz vele jönni lefelé. Férjek figyelem! A hölgyek a túra előtt sokszor ellenzik a túrabotot. Ne hallgass rájuk. Vegyél nekik Karácsonyra, szülinapra, hogy ne az legyen, hogy "nem kell", "nem kell", aztán a túrán meg azon találod magad, hogy kölcsönadtad a tiédet - és végül neked nincs. Hogy hogyan kell okosan használni a botot, azt természetesen megmutatjuk neked a túra kezdetén. 
- Nem csak a hegyen, bármikor itthon egy ónos eső után jókora perecelést, esetleg csuklótörést és más nyalánkságokat tudsz megelőzni a hómacskával 
 

Mit kell hozni, hogyan célszerű jönni a téli túrákra?
Téli túrákon jól jön a kamásli HA mély hó van. (Egyébként felesleges, de nagyon menőnek néz ki)
Télen a séta a Normafánál vagy az út a munkahelyi parkolóig, tehát épületen kívül is minden gyaloglásban megvan a csúszás lehetősége. Hatványozottan igaz ez a hegyi környezetre, hiszen csúszási szempontból van különbség a Tesco-parkoló és a hegyoldal között. A csúszás ellen lehet kapni csúszásgátlót. 
 
 
A Decathlonban is lehet vásárolni (általában 2990 Ft/pár) cipőre húzható gumis csúszásgátlókat. A csúszásgátló talpából pici acélhengerek állnak ki, van, amikor ez is elég. A tapasztalat az, hogy nem elég erős a gumi és mély havas részhez érve elvesztik az emberek, ill. több túrázó is említette, hogy könnyen kitörnek belőle a hengerecskék.
 
A következő képen látható csúszásgátló hómacskát jeges , ill. meredekebb terepen tudjuk jól hasznosítani, híg, sáros, puha talajon is segít egy kicsit, de sokat nem, hiszen a fogaknak nincs mibe kapaszkodni, csak annyival jobb, hogy nagyobb felületen süllyedsz a sárba, ezért csúszol kevésbé. 
 
 
Bizonyos nagy magasságba vezető túráknál szükség lehet ún. hágóvasra, de ez ritka, és ha kell, külön az adott túra résztvevőivel azt egyeztetjük.